In deze workshop werk je twee dagen aan een grote of complexe bijl, zoals een hellebaard, een piek of een grote kloofbijl. Er wordt uitgebreid tijd besteed aan theorie en afwerking. Dankzij de kleinere groep kunnen we je intensiever begeleiden. Zo kun je in deze workshop ook de meer complexe kneepjes van het ambacht onder de knie te krijgen. Je kunt tijdens deze workshop ook met de luchthamer en de veerhamer werken. Hiermee krijg je betere resultaten.
Niveau en opties
- Dit is een gevorderdencursus. Heb je nog niet eerder gesmeed? Volg dan eerst de reguliere basiscursus, de basiscursus in 1 dag, de bijlen-ééndaagse, of een andere beginnersworkshop.
- Als je eerder de workshop damast hebt gevolgd, dan kun je ook een damasten bijl smeden. Heb je nog geen ervaring met damast en wil je toch een damasten bijl maken? Volg dan eerst de workshop damast.
Eindresultaat
- Je smeedt in twee dagen een volledige grote en/of complexe bijl met handvat
- Wil je zien wat je zoal kunt maken? Bekijk dan hieronder de werkstukken van eerdere deelnemers
Programma
- Dag 1 (10:00-17:00 uur)
- Kennismaking en uitleg over de werkplaats
- Bepalen van je ontwerp en materiaal, zodat je binnen de beschikbare tijd je zelf gestelde doel kunt behalen
- Materiaal verzamelen
- Theorie en demonstratie van de relevante smeedtechnieken
- Aan de slag met je ontwerp. Docent loopt rond en stuurt zonodig bij
- Pauze met tussentijds evaluatiemoment: waar sta je en wat heb je nog nodig om je doel te behalen
- Verder smeden aan je ontwerp
- Dag 2 (10:00-17:00 uur)
- Zo nodig beginnen we met een herijking van het proces: wat heb je nodig om verder te gaan?
- Aan de slag. Docent loopt rond en stuurt zonodig bij
- Pauze met tussentijds evaluatiemoment: waar sta je en wat heb je nog nodig om je doel te behalen
- Weer aan de slag aan je ontwerp
- Optionele pauze met tweede tussentijds evaluatiemoment
- Afrondende fase. Als je dit wilt, kan de smid je de helpende hand bieden
Praktisch
- Lunch is niet inbegrepen. Je kunt je zelf-meegebrachte lunch bij ons opeten, of wat gaan eten om de hoek bij de Kas van Kaat.
- Er is plek voor acht deelnemers. Meld je tijdig aan om verzekerd te zijn van je plek.